Monday, 2 January 2012

Tahukah Anda ?? [ini pasal budu]

Assalamualaikum ^_^


Anda kenal gambar di atas tu ??
Hahaha...itu budu !
Kenal budu ?
Tak kenal takpe..nak cite la nih....

Sejarah budu
Seperti yg kite tau,budu nih merupakan makanan tradisional masyarakat melayu di negeri Kelantan dan Terengganu (menurut sumber la..) . 
Ia diperbuat daripada udang bari atau ikan bilis yg telah dijeruk sampai hancur.

Input lain
Budu nih femes sebab sekarang ia dah jadi perhatian dan kajian para ahli pemakanan sihat dari negara Jepun,AS,Australia,New Zealand dan Jerman .

Khasiat-khasiat budu

  • Budu mempunyai glutahione sebagai bahan antioksidan,mengeluarkan sisa toksik dan meningkatkan daya tahan tubuh yg dapat memerangi pelbagai penyakit bahaya dan menghalang kanser .
  • Budu berpotensi melawan radikal dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan .
  • Budu penghalang ceret-beret,penurunan kolestrol darah,pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
  • Budu meningkatkan IQ dan turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa yg boleh menyebabkan gejala flatulensi dan kembung perut.
  • Budu merupakan sumber vitamin B.
  • Budu merupakan pembekal protien yg tinggi.
  • Budu turut dikenali sbgai sumber serat yg baik.



Ohh..rupenye banyak khasiat budu nih..tak tau pun..
Selame nih main telan je..hahaha...
Even budu ni femes,tapi tak ramai yg suke makan.
Bile tanye ,
" Kenapa tak suke makan budu?"
dijawabnye,
" Euwww....ape class makan budu ! Tak moden la !"
Hahahaha...haiiyyyaaa~~~
Nyampah dgr..
Ace try sekali budu cap ketereh tu,,kompem meleleh..hahaha
So, tak payah nak euwww sgtlah ye...
Western food boleh makan,takkan budu yg memang makanan melayu ni tak boleh makan.
Budu je kot..ekekeke..
UNLESS kalau korang memang elergi budu..
Bile makan je terkena sawan..muahahaha (ini hanya gurauan)
~HABIS~
^_^


No comments:

Post a Comment